Ülkemizde gayrimenkul alım-satımına aracılık etme, bir mülkü pazarlama işi sektör olarak son yıllarda ciddi şekilde büyümekte ve profesyonel bir yapıya kavuşmakta. Özellikle kurumsal markaların eğitim ve iş yapma standartlarını yaygınlaştırmasına ek olarak çıkarılan yasal düzenlemeler hem ofislerin hem de gayrimenkul profesyonellerinin niteliklerini yükseltmede önemli rol oynuyor.
Nasıl birini seçeriz
Bir ticari gayrimenkul danışmanının portföy üretmek, fiyat analizi yapmak, pazarlama, raporlama, pazarlık, işlem kapanışı gibi bazı fonksiyonları vardır. Peki, bir gayrimenkul danışmanı bu işler için hangi nitelikleriyle tercih edilmeli? Bu noktada, alıcı veya satıcılarla yapılan görüşmeleri ‘iş mülakatı’ gibi değerlendirmek mümkün. Her birimiz, onlar tarafından işe alınacak danışman adaylarıyız. O halde, gayrimenkul profesyonelleri ‘ben olsam nasıl birini seçerdim’ sorusunu kendilerine sorduklarında ne tür cevaplar karşımıza çıkar?
Danışman nitelikleri
Dürüst, güvenilir, saygın, bilgili, uzman, iletişimi güçlü, çözüm üreten, kılık-kıyafeti düzgün gibi özellikler büyük olasılıkla ilk akla gelen cevaplar olur. Ayrıca alıcı ve satıcıların ihtiyaçlarının doğru şekilde tespiti, itirazların karşılanmasında başvurulacak müzakere teknikleri, dijital pazarlama, kurumsal satış, beden dili gibi diğer konularda da danışmanın kendini geliştirmesi önemlidir.
Ticari gayrimenkul danışmanları içinse tüm bunlara ek olarak stratejik ve analitik düşünme yeteneği, finans bilgisi, öğrenmeye ve gelişmeye açık olmak, tanımlanabilir bir uzmanlık alanına sahip olmak göz ardı edilemeyecek niteliklerdir.
Saha deneyimi
Hali hazırda gayrimenkul, ülkemiz için önemli ekonomik unsurlardan biri ve yükselen değeri. Profesyonel yaklaşım eğiliminin hız kazandığı emlak sektöründe son yıllarda eğitmenlerin, seminerlerin ve yazılı kaynakların sayısının arttığını görüyoruz. Özellikle bunların içinde ‘saha’ deneyimini yansıtan içerikleri takip etmek, ‘Türkiye şartlarında’ bu işi yapmanın püf noktalarını keşfederken bizlere önemli ölçüde yardımcı olacaktır.
Son söz; her şey için ikinci bir şans var ama ‘ilk izlenim’ için yok…
İyi çalışmalar…
(İlker ERGÜR - Endüstriyel ve Ticari Gayrimenkul Uzmanı, Yazar, Eğitmen)